Η ΕΝΩΣΗΛΑΡΙΣΑΠΑΡΑΛΙΑΟΡΕΙΝΑΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Με μια ματιά...
ΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ
ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ
ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ
ΚΑΡΙΤΣΑ
ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ
ΜΕΣΑΓΓΑΛΑ
ΣΠΗΛΙΑ
ΣΤΟΜΙΟ

Αναζήτηση
Βρείτε εύκολα και γρήγορα ξενοδοχεία στην περιοχή που επιθυμείτε.
Περιοχή :
Κατηγορία :

Περιήγηση στο Νομό Λάριας με Google MapsΠανεελήνιος Ομοσπονδία Ξενοδόχων

Η Βερδικούσια είναι χτισμένη στις Α. πλαγιές των Αντιχασίων σε υψ. 850 μ., απέχει από την Ελασσόνα 25 χλμ. και είναι έδρα της ομώνυμης Κοινότητας. Δημιουργήθηκε από τη συνένωση 9 οικισμών της γύρω περιοχής (υπάρχουν ακόμα δείγματα εγκατοίκησης) κατά το 16ο αι. Σε δύο απ' αυτούς τους οικισμούς (Μετόχι, Περάσα ή Πυράσα) σώζονται μεταβυζαντινοί ναοί, που κοσμούνται με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Κατά την Τουρκοκρατία απολάμβανε σχετική αυτονομία, καταβάλλοντος στον Τούρκο διοικητή της περιοχής κεφαλικό φόρο σε δημητριακά προϊόντα. Απελευθερώθηκε το 1912, ενώ σώζεται η "Καζάρμα" (Συνοριοφυλάκιο) στην κορυφή "Μαμαλή" (1424 μ.), όπου οδηγεί δίκτυο από σημαδεμένα μονοπάτια.

Στα χρόνια της Κατοχής τα γυναικόπαιδα του χωριού έπεσαν θύματα σφαγής από τους Γερμανούς, οι ποίοι έκαψαν το σχολείο και αφαίρεσαν από την εκκλησία όλα τα κειμήλια. Πολλοί κάτοικοι του χωριού κατέφυγαν τότε και οργανώθηκαν στην Αντίσταση.

Οι 2.300 περίπου κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (κηπευτικά βιολογικής καλλιέργειας -πατάτες, φασόλια, ντομάτες κ.ά.), την κτηνοτροφία, την υλοτομία και την καλλιέργεια καπνού. Το χωριό οφείλει το όνομα του πιθανότατα στην πέρδικα (πέρδικα>περδικούσα>Βερδικούσα), το κυνήγι της οποίας ευδοκιμεί στην περιοχή. Σήμερα στη Βερδικούσια υπάγονται οι οικισμοί Αμπέλια (297 κάτ.), Βάρκος (84 κατ.), Κουτσούφλιανη (87 κατ.), Παλιάμπελα (154 κατ.) και Παλιάσκια (106 κατ.).


Ανακοινώσεις
Εκδήλωση ενδιαφεροντος

Ενημερωτικό δελτίο

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
στο Ν. Λάρισας
Εναλλακτικός τουρισμός και αγροτουρισμός στο Νομό Λάρισας

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Website Δήμου Λαρισαίων

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Ι. Κατσίγρα
Ένωση Ξενοδόχων Ν. Λάρισας ©2009
Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα
Η ΕΝΩΣΗ | ΛΑΡΙΣΑ | ΠΑΡΑΛΙΑ | ΟΡΕΙΝΑ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ανάπτυξη και Συντήρηση από:
Cherry Plus